God ventilation og udluftning = Godt indeklima
Alle nyere huse er blevet mere og mere tætte i form af de strengere krav til isolereringstykkelser og dampspærre anordninger, og helt nye huse trykprøves endda for at sikre at de er helt tætte. Man kan sammenligne disse meget tætte huse med at bo i en ballon eller plasticpose, for lige bag væggene og loftet ligger der nemlig én stor plastik membran, også kaldet dampspærre, som sikre at den varme fugtige luft ikke trækker ud i konstruktionen og kondenserer på de koldere bygningsdele, og skaber skimmel og mug probler.
Ovenstående problematik, stiller endnu større krav til os som boligejere, om at vi skal lufte ordentlig ud, men vi ved jo alle et det er svært at huske og at vi nogle gange ikke bryder os om at lukke den dyrebare varme ud til Gråspurvene, men det bliver vi nød til for at få et godt klima inde i huset, og det kan et ventilationsanlæg eller en ventilator hjælpe os med.
Lovgivningen
For nye huse gælder der helt specielle regler omkring ventilaton, ventilationsanlæg og luftskifte i de enkelte rum, alt efter rummets størrelse og højden til loftet. Den generelle regel hedder at der skal være et luftskifte på minimum 0,3l/s pr. m2 opvarmet etage areal. Det kan være lidt svært at forholde sig til hvor dette er, men der er i bygningsreglementet beskrevet yderligere hvordan dette løses, omend det virker noget kompliceret.
Udover luftskiftet er der krav til at der i køkkener skal være en emhætte over komfuret som transporterer madlavningslufte udendørs. På dette link til bygningsreglementet http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_02_id145/0/42 kan du læse mere om indeklimaregler og krav til ventilationsanlæg og luftskifter i boliger.
Varmegenvendings ventilationsanlæg
De senere år er det i takt med kravene til ventilation i nye huse, blevet meget populært at installerer et såkaldt varmegenvindingsanlæg som står for at opretholde et godt indeklima i boligen.
Et genvindingsanlæg fungerer meget forenklet sagt på den måde, at man via ventilationskanaler rundt på loftet suger boligens luft ud af huset, og samtidig blæser frisk luft udefra ind i boligen. Samtidig bruger varmegenvindingsanlægget den varme indeluft til at opvarme den koldere udeluft når disse paserer hinanden i ventilationsanlægget, vel at mærke uden at bland luften, da det foregår via en varmeveksler.
Disse anlæg sikre dig et godt indeklima, men har samtidig også en pris, både i anskaffelse men så sandelig også i drift. Der findes mange forskellige typer af anlæg og mange forskellige fabrikanter af disse genvindingsanlæg, og hver især har det enkelte anlæg en virkningsgrad, som beskriver hvor godt anlægget er til at genanvende den varme i indeluften som opvarmer den koldere udeluft i anlægget.
Virkningsgraden er en faktor som beskrives mellem 0 -1 hvor 0 er dårligst og 1 er bedst 1 svarer til 100% genvinding og 0 svarer til 0% genvinding. Mange af de produkter som er på markedet i dag, påstår at de ligger et godt stykker over 0,9 svarende til at de kan genanvende over 90% af varmen, men pas på der kan være tale om salgsgas, på linje med det bilfabrikanterne opgiver en bil til at kunne køre på 1l brændstof, det er kun under optimale forhold dette sker. En mere realistisk virkningsgrad er nok omkring 0,8 – 0,85 på anlæg som har været i drift et stykke tid, hvor der er tendens til tilstoppede filtre og ventilationskanaler.
Ud over dette varmetab som selvfølgelig koster på varmeregningen, er der også udgifter til el, da disse ventilationsanlæg jo indeholder elektronik samt en ventilator. Et normalt anlæg kan brug helt op til 350W for et anlæg som passer til 175m2 bolig, det bliver altså til omkring 9KWh om dagen svarende til omkring 20,- vel at mærke hvis anlægget køre konstant over en hel dag, så det kan mærkes på el-regningen.
Det er ikke kun negative ting der kan siges om et genvindingsanlæg, for der er ingen tvivl om at det sørger for et fantastisk indeklima, som ikke kan efterlignes med naturlig ventilation, eller daglig udluftning, og personer med tendens til astma og allergi, kan have meget stor glæde af et sådan anlæg.
En anden god ting ved disse anlæg er at de ligeledes sørger for at huset og bygningsdelene har det godt, da der sikres en nogenlunde jævn luftfugtighed, og temperatur. Så ønsker du et godt helbred og er villig til at betale lidt for det, kan et genvindings anlæg eller et ventilationsanlæg være den helt rigtige løsnign for dig.
Herunder er links til nogle af nettets bedste tilbud på ventilation til boligen, du finder også produkter til varmeflytningsanlæg, som hjælper dig med at flytte varmen fra brændeovnen til resten af huset.
Duka villaventilationspakke til 125 m² hus – Online pris 19.195,-
Duka villaventilationspakke til 175 m² hus – Online pris 27.995,-
Duka varmeflytningssæt til 2 rum – Online pris 4.939,-