
Prisen på et nyt tag varierer alt efter hvilken løsning du vælger, skal det være bølgeplader, ståltag, tegltag eller betontegl? Ja mulighederne er mange, og det er vigtigt at du kender lidt til de forskellige typer tag, samt hvad du skal tænke specielt over inden du f.eks. vælger at få et nyt tegltag på huset.
Hvad siger lokalplanen om tage i dit område?
Nogle steder i Danmark, er der specielle lokalplaner som beskriver hvilke tagtyper der er lovlige at benytte i området (Lokalt hvor jeg bor, må vi kun have røde vingetegl). Det er derfor vigtigt at du inden du kontakter din lokale håndværker eller tagfirma undersøger om der er specielle krav til dit nye tag i dit område.
Kan huset bære dit nye tag?
Nogle tagtyper er meget tunge i forhold til andre, her er f.eks. tegltag, beton tag blandt de tungeste, hvor i mod ståltag (eks. decra tag) er blandt de lette typer. Har dit tag i forvejen et af de tunge typer som tegl, behøver du nok ikke at bekymre dig om huset og dine spær kan bære dit nye tag, men har du derimod bølgeplader populært kaldet eternitplader på dit eksisterende hus, har du måske grund til bekymring, og du bør have en specialist ud for at afgøre om din konstruktion kan bære dit nye tag.
Hvilken type tag skal du vælge?
Som tidligere nævnt findes der tagmaterialer i mange forskellige udformninger og farver, og du bør måske tænke dig godt om inden du vælger tagtypen, du skal være sikker på at dit nye tag kommer til at klæde dit hus, ellers kan du i en salgssituation have svært ved at sælge, derfor bør du ikke kun fokuserer på prisen. Herunder er nogle eksempler på tagtyper:
Tegltag: Gammeldags tagsten eller lertegl går aldrig af mode, dem er man vant til at se alle steder, og de kan mere eller mindre passe til alle huse, både huse af træ eller murten, og selvom der er tale om gamle eller nye huse. Tegltag er en helgardering men måske ikke den billigste løsning. Derudover er teglsten tunge og kræver at dit hus og spær kan bære tagets vægt.
Beton tegl: Beton tegl er den lidt billigere løsning i forhold til rigtige lertegl, de er meget formfaste og præcise og giver derfor et tættere tag. Betontegl har dog den ulempe at de med tiden mister en del af farven, som vi kender det fra vores fliser i indkørslen, og så har beton tegl ofte den ulempe at der nemt kommer begroninger på den ru overflade. Betontegl er ligesom lertegl en tung løsning, og kræver at konstruktionen i huset kan bære.
Bølgeplader: Bølgeplade tage er kendt fra 60’erne og 70’ernes byggeboom og hører nok til den mest kedelige udgave af de tagtyper der findes. Bølgeplade af typen B6 er billige, nemme at lægge og kan stort set lægges på alle tagflader og taghældninger, Taget hører til de lettere tagtyper, og kan som regel lægges på alle konstruktioner. Efter min mening er dette en billig og kedelig løsning, som du bør undgå med mindre du ikke har andre muligheder.
Ståltag: Ståltaget har de senere år vundet stor begejstring hos danske husejere, og efterhånden er tagene blevet meget realistiske at se på med deres imiterede tegludformning. Ståltaget har den kæmpe fordel at det er muligt at lægge det uden på den eksisterende tagbeklædning, og dermed spares undertag og nedtagning af eksisterende tagløsning. Ståltage hører til de absolut letteste tagtyper og kan monteres på næsten alle huse, udvælg den type ståltag som passer dig bedst mht. farve, stuktur, og overflade da der er stor forskel på dette. Ståltag er en billig løsning, måske den billigste!
Tagpap: Tagpap eller paptag er også en tagtype som anvedes mere og mere. Tagpap blev tidligere anvendt hovedsageligt til flade tage, men anvendes i dag til tage med hældning især på de flotte designhuse, som ofte har lidt skæve vinkler mm. Et paptag kan være en flot løsning, men kræver at huset passer til, samt at det laves ordentligt for at undgå utætheder osv. Paptaget er også et let tag, som kan monteres på de fleste bygninger, dog er det ikke den billigste løsning.
Find prisen på dit nye tag.
For at du kan finde prisen på dit nye tag, er du nød til at kontakte et tagfirma, dette er til gengæld net, da der er mange som tilbyder online mulighed for at beregne prisen på netop dit tag, vi har herunder et eksempel på et firma som gør dette, det er gratis at få et tilbud, og måske kan du få nogle gode råd samtidig.
Er du der imod gør det selv typen, som bare skal finde materialerne billigst muligt, har vi fundet nogle eksempler på tagmaterialer og priser, fra online leverandører, som sender varen direkte til dig.