Generelt om solceller og solcelleanlæg
Solceller er ved at være meget populært i Danmark, især efter at det er blevet muligt, at få penge for den strøm du producerer i perioder hvor du har overproduktion af strøm. I praksis fungerer det ved at din måler løber baglæns når du overproducerer strøm, og tæller normalt i perioder hvor du bruge mere strøm end du producerer.
For at finde ud af om et solcelleanlæg overhovedet er noget for dig, er der her nogle ting du bør overvejde. Solceller har nemlig nogle begrænsninger i deres virkemåde, som du skal være opmærksom på under projektering af dit solcelleanlæg.
- Må du ifølge lokalplaner, servitutter osv. overhovedet installerer et solcelleanlæg på dit hus. Spørg på kommunen om netop dit område samt matrikel.
|
- Har du en facade eller tagflade hvor du kan placerer dine solceller. Et solcelleanlæg på 6KW kræver solcellepaneler på omkring 40m2, og vejer omkring 14 kg. pr m2, så du skal sikre dig at konstruktionen kan holde til den ekstra vægt (Dette er normalt ikke et problem).
|
- Hvilken retning vender den flade du ønsker at dine solcellepaneler skal monteres på, den optimale retning er stik syd, men en lodret hældning på mellem 30 – 40 grader. Hvis retning afviger 45 grader til enten syd-øst eller syd-vest, forringes virkningsgrade til ca. 90%. Monteres solcellerne mod øst eller vest, skal du regne med en forringelse af effektiviteten til ca. 80%. Den manglende kapacitet kan der nemt, og forholdsvis billigt kompenseres for, ved at opsætte et par ekstra solpaneler.
|
- Kan du placerer din solcellepaneler så de ikke usættes for skyggepåvirkninger af træer, andre boliger eller andre genstande hele dagen? Solcellers effektivitet nedsættes væsentligt ved skyggepåvirkning, og bare en lille del af hele solcellefladen dækkes af skygge, ødelægger det effektiviteten for hele anlægget, det er en af de store ulemper ved solceller, de samme gælder ved snefald eller snavs osv.
|
- Hvad er dit nuværende gennemsnitlige elforbrug. Det er mest rentabelt for dig hvis du producerer så tæt på dit nuværende forbrug, da du kun får 60 øre for hver kilowatt som du producerer for meget, men derimod betaler omkring 2 kr. for hver kW du producerer for lidt.
|
- Vil du selv installerer anlægget? Det koster imellem 15.000 til 30.000 kr. at få installeret et komplet solcelleanlæg, med inverter osv. tilsluttet til el-nettet osv. Du må selv installerer solpanelerne på taget og ledninger til og med inverteren, hvorimod en autoriseret elektriker skal tilslutte inverteren til el-nettet.
|
Fordele ved solceller
Udover at solceller producerer strøm som sparer dig for en masse penge, har solcelleanlæg også en andre positive egenskaber.
- – Solceller forurender ikke under drift, har ingen dele som bevæger sig, og er dermed støjfri under drifte og produktion.
|
- Du sparer miljøet for ca- 1 ton CO2 hvert år ved et anlæg på ca. 20 m2
|
- Solcellerne producerer strømmen på det tidspunkt der er allermest brug for den, nemlig om dagen.
|
- Der er en dokumenteret lang levetid på solceller som er ca. 25år, mange hævder endda at den er længere end dette, dog skal du regne med at levetiden for inverteren til at konverterer strømmen til elnettet er en del kortere mellem 10-15 år typisk.
|
- Skal du have ny tagbeklædning kan du anvende solceller som en del af dette uden at det kommer til at skæmme husets udseende, det kræver dog ofte lidt ekstra design for at få en rigtig flot løsning.
|
- Og den åbentlyse fordel er selvfølgelig at den kan spare dig for en masse penge, da du jo betaler over 2 kr. pr kW på nuværende tidspunk, men måske over 5 kr pr. kW om 25 år, hvis prisudviklingen fortsætter som igennem de sidste 10 år.
|
|