Er du en af de mange villaejere eller gårdejere som stadig er afhængig af et oliefyr for at holde varmen fordi du ikke har mulighed for at få naturgas eller fjernvarme i boligen, så findes der nu en ny og måske meget bedre mulighed nemlig varmepumpen.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er i princippet et omvendt køleskab, som tager varmen ud naturen (jorden, luften, vandet eller lign.) og ved hjælp af en kompressor og noget kølemiddel leverer varme til dit hus og dit varme vand, med en faktor 3-5 hvilket vil sige at når du bruger 1 kwh til din varmepumpe, kan du i nogle tilfælde få ca. 5 kwh timer ud af varmepumpen, og på den måde, er det en god forretning, og i alle tilfælde væsentlig billigere en fyringsolie.
Jordvarme
Det har i mange år været kendt at man kan få jordvarme, jordvarme består af en varmepumpe som henter varmen fra jorden (ca. 8 grader) og via varmepumpen forhøjer temperaturen så du kan bruge den i din bolig og til det varme vand.
Ulempen ved jordvarme er, hvis du bor i et eksisterende hus, så kræver det, at du graver det meste af din have op, for at lægge de mange meter slange ned i jorden, som skal samle varmen fra jorden og bringe den til varmepumpen, derfor vælge flere og flere boligejere en såkaldt luft til vand varmepumpe.
Luft til vand varmepumpe
Princippet i en luft til vand varmepumpe, er faktisk nøjagtig den samme som en jordvarmepumpe, den eneste forskel er, at den bruger varmen fra luften udenfor og via kompressorsystemet forhøjer denne temperatur til noget du kan bruge i din bolig og til dit varme vand. I en luft til vand varmepumpe undgår du dermed, at grave hele din have op, da den ikke kræver en masse meter slange i jorden.
Hvorfor er jordvarme billigts i længden?
Du undre dig måske over hvorfor der så stadig er folk som vælger jordvarme, når nu det kræver at det besværlige gravearbejde, men årsagen er simpel, for jordtemperaturen er temmelig stabil hele året, den er nemlig ca. 8 grader i 1 meters dybde. Sammenlignet med udeluften som jo om vinteren kan være væsentlig koldere nemlig helt ned til -15 grader. Jo varmere temperatur din varmepumpe kan hente, jo mere økonomisk er den, så derfor er jordvarmen mest økonomisk, da man jo har brug for varmen om vinteren hvor jorden ofte er varmere end luften.
Men de dage om vinteren hvor luften er højre end 8 grader, vil luft til vand varmepumpen altså være mere effektiv og mere økonomisk end jordvarmen.
God økonomi i varmepumpe anlæg
Der kan være meget god økonomi i, at udskifte dit oliefyr med et varmepumpe anlæg, du kan regne med, at du sparer ca. halvdelen af dine udgifter til fyringsolie. Et luft til vand varmepumpe anlæg kan anskaffes for mellem 80 – 110.000 kroner og hvis dine årlige udgifter til fyringsolie er 25.000 kroner nu, vil du altså kunne tjene dit anlæg hjem på mindre end 10 år.
Ud over besparelsen i forhold til fyringsolie, så har du også glæden ved, at du ikke er afhængig af at bestille olie, og du har ikke længer brug for skorsten, og kan dermed spare udgiften til skorstensfejeren. Samtidig så larmer et varmepumpe anlæg ikke og der er heller ikke en væmmelig lugt at fyringsolie i fyrrummet eller bryggerset. Alle disse fordele skal du også have med i dine overvejelser.
Spar mange penge på varmepumper på nettet.
Hvis du kigger dig godt for på nettet, kan du spare mange penge ved at finde den helt rigtige leverandør af varmepumper. Der findes nemlig mange leverandører, som udnytter at mange folk ikke rigtig kender teknologien, og så sælger de anlæggene som om der er tale om rumteknologi, men i princippet er der tale om temmelig simpel teknologi, som ikke kræver meget installation.