Indvendig efterisolering af ydervægge
Du bor måske i ældre hus og syntes at du bruger lidt rigeligt af din surt tjente penge til opvarmning af din bolig, derfor planlægger du, at efterisolerer dine ydervægge indvendigt i boligen, så den dyrt indkøbte varme ikke bare fiser ud igenne væggen og luner gråspurvenes fødder.
Denne ide kan være ganske god, og hvorfor ikke spare på den dyre varme, og oven i købet er det forholdsvis nemt og ligetil at lave denne forbedring på din bolig, der er bare lige nogle småting du bør have styr på inden du går igang med isoleringsprojektet.
Placer dampspærren korrekt
Først og fremmest skal du finde ud af om der i forvejen findes isolering i væggen, dette kunne evt. være i form af hulmursisolering eller lign. Derefter skal du finde ud af om der allerede findes en dampspærre i væggen. En dampspærre bør være placeret på den indvendige del af væggen og findes normalt kun hvis der er tale om pladevægge (gipsvægge). Hvis der findes en dampspærre i forvejen, bør du ikke etablerer endnu en dampspærre i den nye væg/forskalling du laver, og så skal du sikre dig, at den gamle dampspærre maksimalt kommer til, at være placeret 1/3 del inde i den samlede isoleringstykkelse for væggen. Hvis der derimod ikke findes en dampspærre i den eksisterende væg, så kan du med fordel etablerer dampspærre i den nye isoleringsvæg, du skal blot huske på, at de samme regler gælder, at den maksimalt må placeres 1/3 del inde i den samlede isoleringstykkelse.
Pas på ydermuren
Du tænker måske nu, hvordan kan det skade min ydervæg, at jeg isolerer min indervæg? – Svaret er temmelig enkelt!
Hvis din nuværende ydervæg kan suge fugt og det evt. består af ikke hårdt brændte mursten, så kan den opsugede fugt fryse til is om vinteren og måske få dine mursten til at frostsprænge, ligesom man kender det fra havekrukkerne om vinteren. Du har når du efterisolerer dine ydervægge begrænset varmen fra sive ud genne murstenene, og dermed også forhindret varmen i at holde din ydermur frostfri, og derfor kan de nu blive udsat for frost og frostsprænge.
Det vil være til stor gavn for din ydermur hvis du sørger for, at denne ikke kan suge fugt, og ikke udsættes for unødvendig vand. Sørg for at få repareret eventuelle revner i pudsen eller malingen inden det bliver vinter, så kan du måske undgår ødelæggende frostsprængninger.