Skal du vælge brændeovn eller en træpilleovn til stuen?

Hvad er forskellen på en brændeovn og en træpillebrændeovn?

En almindelig brændeovn kender de fleste, også selvom der er sket meget indenfor traditionelle brændeovne de senere år, udseenet har ændret sig væsentligt og der er kommet flere designermodeller frem på markedet.

Én ting har den traditionelle brændeovn tilfælles uanset udseenet, den har et brændkammer, hvor man kan brænde sit brænde af i, og man kan justerer luften til brændkammeret for at justerer temperaturen i ovnen. Alle nye ovne er med konvektion, dvs. naturlig luftgennemstrømning omkring ovnene, som bedre fordeler varmen i rummet hvor ovnen er opstillet.

skal du vælge træpilleovn eller almindelig brændeovn

Træpilleovnen: En træpillebrændeovn eller bare træpilleovn er dog væsentlig forskellig i forhold til en traditionel brændeovn. I træpilleovnen afbrændes kun disse hårde træpiller som købes i sække eller løs vægt, træpilleovnen kan altså ikke brænde almindeligt brænde af.

Ovnen har udover brændkammeret en masse teknik og elektronik, som gør at ovnen har indbygget en blæser som sørger for cirkulation af varmen i rummet, samt en termostat som automatisk justerer mængden af tilførte træpiller, som sikre en konstant og behagelig temperatur i rummet.

Træpilleovnen har et træpillemagasin, som kan være af variende størrelse, men oftest kan det rumme ca. 10-15 kg. træpiller. Ovnen sørger selv for at transporterer træpillerne fra magasinet til brændkammeret, som gør at en træpilleovn kan holde sig selv igang i mange timer, og endda sommetider i dagevis, uden at du skal røre ved den.

Træpillebrændeovnen kan starte og stoppe automatisk efter et indstillet ur, og kan selv tænde brændkammeret op via en lille varmetråd, som bliver rødglødende. Dette bevirker at ovnen kan være praktisk i sommerhuse og andre steder hvor man kun kommer i weekenden. Det er sågar muligt at tilkøbe et SMS modul til nogle ovne, så du kan ringe til ovnen og bede den om at starte, og dermed er sommerhuset dejligt varmt ved ankomsten. Husk dog at ovnen skal være fyldt med piller og klar til start inden den forlades, for at kunne stå klar til næste gang du ringer.

Fordele ved de 2 typer brændeovne

Fordelen ved den traditionelle brændeovn er, at har du adgang til at skaffe billigt brænde, kan den håndterer alle typer af brænde, selv briketter, koks og kul. (en speciel pillekurv gør at den også kan brænde træpiller af). Dette kan pilleovnen ikke klare, her er du nød til at købe færdige træpiller til den aktuelle dagspris, som kan være meget varierende.

Brændovnen er i indkøb noget billigere end en træpilleovn, dog er forskellen ikke stor hvis du sammenligner den dyreste brændovn, med den billigste træpillovn. Men det er nok vigtigt at gøre op med dig selv om du vil det ene eller det andet, så lad prisen være sekundær. Træpilleovne kan erhverves fra ca. 10.000,- hvor imod en brændeovn koster fra 3.500,-.

En af de helt store fordele træpilleovnen har, er helt sikkert muligheden for at fylde magasinet, og lade automatikken klare resten, uden at du skal røre en finger, eller tænke på forbrændings temperatur, luftspjæld eller andet. Her kræver den almindelige ovn lidt mere, man skal lige holde lidt øje med forbrændingen og så skal der jo fyldes brænde på en gang imellem, dette vil den garvede brændemester nok kalde en del af charmen ved at fyre.

Overfyring i en almindelig brændeovn kan være meget svært, især uden at gå på kompromis med forbrændingstemperaturen, denne problematik slipper du helt for, når du vælger en træpilleovn på grund af magasinet. Så er du til varme stuer når du står op om morgenen, skal du vælge træpilleovnen, hvor imod hvis du elsker charmen ved at fylde brænde i ovnen, når du alligevel er oppe for at tisse om natten, kan du roligt vælge den traditionellen ovn.

Den sidste men ikke uvæsentlige fordel ved træpilleovnen er, at træpillerne ikke skal flækkes og stables, de leveres som regel i poser på en palle i indkørslen, og er klar til fyring med det samme. Hvis du derimod fyrer med brænde, kan dette også leveres i tårne på en palle, men det mest almindelige er at det stablet i et brændeskur eller lignende for at kunne tørre helt ud inden det brændes af. Det er på brændslet der kan være mange penge at hente hvis du vælger en traditionel ovn, da det giver større mulighed for selv at skaffe billigt brænde, især hvis man er villig til at arbejde lidt for det. 

Konklusion

Er du typen som bare gerne vil nyde varmen med mindst muligt arbejde og mest muligt komfort, skal du vælge træpilleovnen, men du kommer til at betale en smule mere for den luksus.

Er du der imod typen som vil gøre det billigst muligt, og er villig til at yde lidt for at få fat i den billige brændsel, skal du vælge den lidt mere fleksible brændeovn, som gør det muligt at fyre med forskellige typer brændsel, men kræver lidt mere arbejde og overvågenhed.

About the Author: byg-billigst.dk

Hos byg-billigst.dk arbejder vi på at finde spændende emner til gør det selv manden og boligen generelt. Byg-billigst.dk drives udelukkende af de reklame indtægter som siden generere når du klikker på et af vores links.

You might like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × 5 =