Montering af indvendige døre – Læs her hvordan du isætter dørkarmen og vedligeholder døren.

1 – Planlæg arbejdet.

Inden du går igang med at samle dørkarmen og sætte den i hullet i væggen, er der lige nogle ting du skal tænke over og planlægge først. De fleste dørkarme kan vende begge veje, at efter hvilken vej døren skal gå. Du skal finde ud af om døren skal gå ud eller ind i rummet.

Bundstykke / Dørtrin mange indvendige døre monteres uden bundstykke (dørtrin), som sikre at der kan cirkulerer luft imellem rummene under døren. Indvendige døre med bundstykke sikre derimod at der ikke dannes træk under døren. Vær opmærksom på at i mange nye huse, med varmegenvinding eller ventilation er det bedst at lade luften cirkulerer under dørene, det sikre også imod at der opstår over- eller undertryk i de enkelte rum.

Nu kan du gå igang med at samle og monterer din indendørs dør.

https://byg-billigst.dk/wp-content/uploads/2012/02/Montering-af-indvendige-døre-indendørs-døre-montering

2 – Saml karmen på gulvet

– Læg samtlige dele til dørkarmen på gulvet, som du ønsker at samle den. Kontroller at det passer med hængselside og hvilken vej døren skal gå.

– Alle karmdele til indendørs døre, skal samles med 3 skruer i hvert hjørne. Sørg for at forbore karm delene inden du skruer, for at undgå at dørkarmen flækker. Dette er specielt vigtigt i bundstykket hvis dette er af en hårdere træsort.

– Hvis din indvendige dør skal monteres uden bundstykke vil der være ca. 12-15mm luft under døren, hvis du ønsker mindre kan du korte af dørkarmen inden denne monteres, normalt er dette ikke nødvendigt.

– Isæt den samlede dørkarm i hullet i væggen, og sørg for at fastholde karmen midlertidigt med små kiler, eller andet værktøj hvis du er i besiddelse af dette. Det skal være muligt at rykke karmen en smule for justering.

3 – Justering af dørkarmen og endelig fastgørelse

– Juster dørkarmens hængselside til denne er i 100% på alle 3 sider som du kan komme til med dit vaterpass. Dette er det aller vigtigste for at døren kommer til at fungerer optimalt.

– Juster herefter bundstykke til dette sidder fuldstændig i vater. Hvis der ikke anvendes bundstykke, justeres topstykket til dette er vater i stedet, husk at kiler placeres tæt ved de endelige fastgørelsespunkter for dørkarmen.

– Fastgør karmens hængselside med karmskruer, sørg for at kilerne som fastholder karmen midlertidigt, er placeret så tæt på fastgørelsespunkterne som muligt, for at undgå, at karmen bliver skæv når denne fastgøres.

– Den indvendig dør (dørbladet) monteres nu på hængselsiden af karmen som jo er fastgjort med karmskruer.

– Den resterende del af dørkarmen (siden med slutblik / hul til lukketap) finjusteres nu således at døren kan åbne og lukke frit, samt at der er lige stor afstand mellem dør og dørkarm hele vejen rundt i dørkarmen, husk igen at kiler placeres tæt ved de endelige fastgørelsespunkter. Det er vigtigt at områden omkring lukkeblikket fastgøres ordentligt og sikkert.

– Når den endelige justering af færdig, åbnes døren og karmen gøres endligt fast med karmskruer alle steder, pas igen på ikke at trække karmen skæv med karmskruerne, da det vil ændre den endelige funktion af døren.

– De fleste indendørs døre kan justeres på hængslerne ved hjælp af en lille skrue som sidder i hængslet.

– Slutblikke / hullet til tappen, kan justeres for at sikre at døren lukker helt tæt og ikke står og klapre, dette gøres ved at bøje den lille tap som sidder i hullet til lukketappen.

– Hvis der følger dækpropper med til karmskruerne kan disse nu monteres og forhåbentlig er du end med et flot resultat.

4 – Løbende justering

– Indvendige døre kan efter nogle uger / måneder godt sætte sig lidt, dette kræver lidt justering. Denne justering kan som regel foretages ved at skrue på dørens hængsler samt bøje tappen i hullet til lukketappen.

– Andre gange kan de være nødvendigt at efterspænde karmskruerne lidt, så må dækpropperne lige demonteres, og monteres igen efter justeringen.

5 – Vedligehold af indvendige døre

– Døre til indendørs brug kræver normalt ikke den store vedligehold, sørg for at vaske dørene med mildt sæbevand på en opvreddet klud. Udsæt ikke døren for kemikalier samt mekanisk påvirkning i form af skrabere og grove svampe mm.

– Fra tid til anden kan det være nødvendig at smøre hængslerne en smule, her anvendes en lille smule syrefri olie. Der skal kun bruges en lille bitte smule, som efterfølgende motioneres ned i hængslet ved at åbne og lukke døren.

– Kræves der på et tidspunkt reperation af dørens maling, kan farvekoden normalt fås hos dørleverandøren via deres hjemmeside.

About the Author: byg-billigst.dk

Hos byg-billigst.dk arbejder vi på at finde spændende emner til gør det selv manden og boligen generelt. Byg-billigst.dk drives udelukkende af de reklame indtægter som siden generere når du klikker på et af vores links.

You might like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 − 16 =