Gipsloft eller træloft?
Nu til dags findes der rigtig mange forskellige lofter, nogle mere kønne end andre, men der er stadig 2 typer af lofter som stadig går igen, når vi skal bygge boligen om, og det er trælofter og gipslofter. Hvad der er bedst af disse typer lofter må du afgøre, og samtidig vurdere hvad som passer bedst til din boligstil, men herunder vil vi forsøge at komme med nogle fordele og ulemper ved hver af de 2 typer lofter, som måske leder dig hen på den rigtige beslutning for dit byggeprojekt.
Byg-billigst har fundet nogle gode priser på trælofter fra gode online leverandører se herunder:
Fra 13,94 kr./m Siljan Premium Lud |
Fra 11,15 kr./m Panel & rustiklofter |
Gipslofter:
Et gipsloft er kendetegnet ved at de som regel er helt glatte og derefter malet hvide, de findes i mange nye boliger, da det op igennem 90’erne er blevet meget moderne med hvide vægge og lofter. Gipslofter består af gipsplader som skrues direkte på forskallingen som er placeret under loftisoleringen og dampspærren. Efterfølgende spartles alle samlinger og skruehuller i pladerne og slibes efterfølgende, denne proces gentages indtil gipsloftet fremstår som en stor glat flade, hvor alle samlinger og skruehuller fra montagen er blevet usynlige. Efter spartlingen monteres der som regel et lag glasfilt, som limes til gipspladerne, og sim sikre at der ikke opstår revner osv. i loftet efterhånden som bygningen giver sig. Glasfilten males efterfølgende i den ønskede farve, der som regel er hvid.
Fordele:
– Opsætning af gipspladerne er forholdsvis nem, og det går temmelig hurtigt.
– Loftet er nemt at holde, og kan males efter behov, eller hvis man ønsker en ny farve i hjemmet.
– Man får et stilrent resultat, som kan være pænt i de fleste boliger, da det ikke bidrager nævnevædigt til rummets udseende.
– Kan virke oplysende i mørke lokaler, eller i rum som ikke har direkte dagslys.
Ulemper:
– Montage af glasfilt og efterfølgende spartling og slibning kan tage livet af enhver gør det selv mand.
– I mange tilfælde vil overfladen kunne virke ujævn hvis sollyset reflekteres i overfladen ind ad vinduerne.
– Huller efter skruer og andre ophængte genstande kan være svære af fjerne eller skjule.
Trælofter (profillofter / listelofter)
Denne type loft kender de fleste, det er loftet som sidder i de flest boliger bygget i 60’erne og 70’erne, som består af en masse profilbrædder som er samlet med fer og not, og tilsammen danner et loft af træ. I de senere år er disse lofter blevet moderniseret og de fleste vælger disse lofter som hvidpigmenteret, da dette giver et lysere loft og bidrager med et mere moderne look til boligen. Disse trælofter har som regel mange flotte knaster og man kan se træets åretegninger på brædderne. Loftet findes dog også hvor brædderne er malet helt hvide, så de får samme fremtoning som gipsloftet. Træloftet monteres ligeledes på forskalling under loftisoleringen og dampspærren, men kræver modsat gipsloftet ingen efterfølgende behandling eller forarbejdning.
Fordele:
– Loftet er meget nemt at montere for gør det selv folket, kræver dog lidt opmåling i starten, for at få det helt perfekte resultat.
– Mindre skruehuller og andre revner mm. ses næsten ikke, da de oftest forsvinder i knasterne, og træets åretegninger.
– Træ udstråler normalt hygge og varme, og bidrager betydeligt til rummets fremtoning og atmosfære.
Ulemper:
– Trælofter har tendens til at kunne knirke lidt når træet trækker sig sammen eller udvider sig sommer og vinter, eller når det blæser.
– Loft kan godt males, men det kræver stor tolmodighed og meget arbejde for at få et godt resultat.
– Loftet kan virke mørke i rum som ikke har direkte dagslys, især hvis de vælges uden den såkaldte hvidpigmentering.
Prisen:
Prisen for de 2 typer lofter er nogenlunde ens, umiddelbart virker træloftet dyrest, men til gengæld skal det ikke spartles, males, slibes og have glasfilt på, derfor kommer prisen til at blive nogenlunde ens.
Det bedste råd!
Det bedte råd der kan gives er, at du i forbindelse med valget af enten gipsloft eller træloft, lægger rigtig meget mærke til lofterne i de lokaler du bevæger dig rundt i til dagligt, og danner dig et indtryk af hvad lys, vinduer, farver og atmosfære der fremkommer ved de 2 typer af lofter.