Inden du køber materialer skal du overveje…
Når du skal igang med en større eller mindre byggeopgave, er det vigtigt at du som udgangspunkt vælger de rigtige materialer, samt sætter dig ind i hvad som kræves af myndighederne osv. for at det endelige resultat overholder lovgivningen, samt fungerer optimalt i forhold til vind, vejr og indeklima.
Du skal som minimum tænke over følgende ting når du skal igang med byggeprojektet:
- Er materialerne stærke nok til at modstå den belastning de skal udsættes for.
- At de overholder kravene fra bygningsreglementet, samt er godkendte til den konkrete opgave.
- At levetiden på materialerne modsvarer dine forventninger til holdbarhed osv.
- Kan de tåle den form for daglig vedligehold, som du ønsker, eller kræver de mere vedligehold en du regner med.
- Hænger prisen sammen i forhold til lignende materialer, eller kan du få samme eller bedre kvalitet andre steder.
- Har materialerne en finish som du er tilfreds med, eller skal du måske gå et kvalitetsniveau op.
Alle disse spørgsmål bør du overveje inden du står i byggemarkedet, for du kan ikke være sikker på at personalet dernede, kan gennemskue din opgave og kender til samtlige byggeregler inden for omfanget af netop dit projekt. Og husk at det i den sidste ende er dig selv som står med ansvaret for at tingene er korrekt udført.
Styrken og kvaliteten eks. fliser / klinker
Det er vigtigt at du sætter dig ind i hvad de enkelte materialer skal bruges til, hvis du f.eks. tager fliser / klinker, kan der være kæmpe stor forskel på hvilken kvalitet de har i forhold til formålet. Skal du f.eks. montere fliser på gulvet, findes der fliser som har en højere slidstyrke, end de fliser / klinker som skal anvendes til montage på væggene, derimod kan du sagtens anvende gulvfliserne på væggen, uden det giver dig problemer.
Hvis vi bliver i eksemplet omkring flisemontage, så kommer næste spørgsmål, hvilken fliseklæber er den rigtige til formålet, skal den kunne modstå frost, gulvvarme, være fleksibel, sort eller lys, hurtigtørene eller tøre langsomt…….. ja spørgsmålene er mange, og det kan nogle gange være bedst at aliere sig med en murer, som har med disse ting at gøre til dagligt, forvent ikke at ekspedienten i lavprisbyggemarkedet, er ekspert i flisemontage.
Kvaliteten af træ fra trælasten
Det er fedt at skulle igang med et byggeprojekt hvor man skal bygge noget i træ, at arbejde i træ giver en helt unik fornemmelse af at kunne bearbejde materialer, og skabe sine egne konstruktioner. Når du skal indkøbe dine materialer fra trælasten, er det vigtigt at du vælger det rigtige træ, og sørg for at bruge ubehandlet træ indendørs, og træ som enten er behandlet (trykimprægneret eller lign.) eller indeholder meget olie eller harpiks eks. lærk, ceder, eller hårdtræ som det mørke træ populært kaldes.
Når du vælger træet i trælasten, så vær ikke bange for at kigge flere brædder igennem, sørg for at sortere skæve eller knasfyldte brædder fra, og undgå at købe drivvådt træ med hjem, da det oftest slår sig når det tørrer, og husk at træ trækker sig sammen når det tørrer og udvidder sig når det bliver vådt/fugtigt.
Nogle gange kan det være bedst at undgå de billige byggemarkeder, da kvaliteten kan være meget svingende, gå hellere i den rigtige trælast og bed om at få et samlet tilbud på dit projekt, nogle gange er den endelige pris ikke langt fra hinanden, men oftest er resultatet pænest med gode materialer.
Køb lidt ekstra til efterfølgende vedligehold eller reperation.
Hvis vi kort vender tilbage til eksemplet med fliserne / klinkerne, kan det være en god ide at købe lidt ekstra. Klinker og fliser brændes i en ovn, og 2 brændinger er aldrig 100% ens, derfor er det vigtigt at du ikke løber tør for materialer midt i projektet, så du er nød til at købe nye fliser fra en anden brænding, som giver dig et helt andet udseende på dit gulv, væg eller badeværelse.
Det samme gælder andre byggematerialer som lavets i portioner, andre eksempler kan være tegl til taget, fliser til havegangen eller indkørslen, trægulvet eller træloftet. Reg med omkring 10-15% spild, som går fra ved tilpasninger, og når du måske skære forkert.