Solvarme tømmeanlæg – Hvorfor er et tømmeanlæg smart?

Nu er sommeren på vej og man mærker rigtig hvor mange kalorier der findes i solens stråler. Disse kalorier kan man med fordel udnytte i et solfanger anlæg (solvarme) placeret på taget af boligen.

Traditionelt solvarmeanlæg.

Et solfanger anlæg består i korte træk af en varmtvandsbeholder, solfangere (absorbere), samt en elektrisk styring, som sørger for at temperaturen i varmtvandsbeholderen holdes ved lige når solen afgiver energi nok til absorberne på taget.

En pumpe sørger for at cirkulere vandet rundt imellem absorberne og varmtvandsbeholderen, på traditionelle anlæg kører denne pumpe hele tiden, både sommer og vinter for at sikre at vandet i solfangeren/absorberen ikke koger når solen skinner, da temperaturen i absorberen kan blive meget høj. Omvendt kan temperaturen blive meget lav om vinteren hvorfor det er nødvendigt at blande frostsikringsvæske (Glycol) i vandes som cirkulerer imellem beholder og absorber, for at denne ikke fryser og dermed frostsprænger dit solvarme anlæg.

Tømmeanlæg.

Et tømmeanlæg består stort set af de samme komponenter som et traditionelt solvarmeanlæg, dog med en noget simplere styring, da anlægget kun kører når temperatuen i absorberen kan bidrage med varme, samt når varmtvandsbeholderen har brug for varme. Hvis en af førnævnte betingelser ikke er til stede, vil anlægget være slukket (pumpen stoppet), og dermed være tømt for vand, da vandet løber ud af absorberne og tilbage i en buffertank som findes på anlægget.

Dette tømmeprincip har mange fordele samt et par ulemper som vi vil forsøge at klarlægge efterfølgende.

Fordele ved solvarme tømmeanlæg

En af de største fordele ved et solvarme tømmeanlæg er at man ikke skal bekymres sig om overkogning, hvis strømmen til cirkulationspumpen forsvinder, samt man heller ikke skal bekymre sig om frostsprængning af anlægget, da anlægget er tømt for vand hvis det er frostvejr.

En anden kæmpe fordel er hvis man ikke har brug for mere varme (varmvandbeholderen er på max) , så vil anlægget stoppe, og man skal ikke bekymre sig om at skulle afsætte den overskydende varme andre steder i boligen, som man skal med et traditionelt solvarme anlæg.

Ved strømsvigt vil anlægget tømme sig selv og men undgår overkogning af anlægget, med efterfølgende ulemper ved at skulle påfylde væske på anlægget igen og sætte dette under tryk, med specielt pumpeværktøj, for at kunne tryksætte solvarmeanlægget igen.

Et tømmeanlæg har færre komponenter og en simplere styring, og der er dermed færre ting som kan gå i stykker, hvorfor vedligeholdelses omkostningerne samt service omfanget er mindre en ved et normalt solvarme anlæg.

Mange VVS leverandører leverer færdige tømmeanlæg, med integreret styring, som gør det meget nemt for den private mand selv at montere sådanne tømmeanlæg i boligen.

Ulemper ved solvarme tømmeanlæg.

Ulemperne ved et tømme anlæg er begrænsede og efter min mening meget mindre en fordelene ved et tømmeanlæg. En af ulemperne er at pumpen som pumper vandet rundt i anlægget, skal være en smule større end i et traditionelt anlæg, da denne solvarme pumpe skal overvinde det tryk der skal til for at løfte væsken op til absorberne på taget, og derme bruger denne pumpe lidt mere strøm, dog kører pumpen jo ikke hele tiden, men kun når der er behov for varme, hvorfor dette opvejer det meste af merforbruget på grund af størrelsen.

En anden ulempe ved et tømmeanlæg er at absorberne samt rørstrækningen til absorberne skal være selvdrænbare, hvilket vil sige at der hele vejen til varmtvandsbeholderen skal være fald på rørene så vandet selv kan løbe baglæns og dermed ikke blive stående i absorberne eller rørene, med fare for at overkoge eller frostsprænge. Det betyder bare at man ved installation skal være meget opmærksom på at der er korrekt fald på alle rørerne.

Opbygning af solvarmeanlæg med tømme princip

About the Author: byg-billigst.dk

Hos byg-billigst.dk arbejder vi på at finde spændende emner til gør det selv manden og boligen generelt. Byg-billigst.dk drives udelukkende af de reklame indtægter som siden generere når du klikker på et af vores links.

You might like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × two =

Exit mobile version