Lær om lysets farve og temperatur inden du køber LED belysning – Undgå at købe det blåhvide LED lys.

Lysets farvetemperatur er:

Alle lyskilder har en farve som de gengiver lyset med for det menneskelige øje, dette kaldes lyset farvetemperatur. Lysets farvetemperatur måles i enheden Kelvin (K). Det kolde hvide lys som vi kender fra gammeldags LED lyskilder har et højt Kelvin tal, og det varme gule lys som vi kender fra glødelampen over spisebordet har et lavt Kelvin tal.

På den måde kan du ved at aflæse lyskildens temperatur på pakningen bestemme hvilken farve du vil opfatte lyset som, og på den måde undgå at købe det kolde hvide lys til lampen over spisebordet, eller det varme gule lys til arbejdslampen over arbejdsbordet.

En almindelig glødepære som vi kender den har en farvetemperatur på mellem 2750-3000 Kelvin, og giver som du ved det behagelige gullige lys. Hvis du ønsker det kolde hvide lys ligger dette på omkring 3500 Kelvin.

Det blåhvide lys som vi er mange der forbinder med LED lys fra de tidlige udgaver ligger på omkring 5000 Kelvin, men det er der lavet om på med de nye udgaver af LED pærer som vi anvender til belysning i boligen i dag.

Nedenstående skema viser hvordan lysets fave hænger sammen med temperaturen målt i Kelvin.




Hvad bruger man en pæres Ra værdi til?

En lyskildes Ra værdi er en måde at angive hvor god den aktuelle lyskilde er til at gengive farvernes som belyses af lyskilden, vi ved jo alle at hvis der ikke er lys, ser alle ting sorte og grå ud, hvor imod hvis der er for meget lys, ser alle ting hvide ud.

Solen har en Ra værdi på 100 som er det bedste man kan opnå. En glødepære og en halogenpære har Ra værdier på op imod 98. Lysstofrør og sparepærer kan have Ra værdier på op til 80 for de gode og 70 for de dårlige.

De nyeste og bedste LED pære har Ra værdier som ligger på omkring 97, altså meget tæt på det vi kender fra glødepæren, og det er det vi allesammen gerne vil have når vi vælger lys i boligen, for at alle vores malerier og andre sager, ikke mister deres udseende i et forkert lys.

Lumens er lyskildens lysstyrke:

Kort sagt er Lumens udtryk for hvor meget lys en lyskilde udsender, jo højere Lumens, jo mere lys kan man forvente af lyskilden. Ofte hænger lysstyrken sammen med Watt effekten på lyskilden, da det kræver mere energi at udsende en højere lysstyrke, men man kan dog godt finde lyskilder med samme effekt som udsender forskellige lysstyrker (Lumens)

Hvis ovenstående har givet dig mod på at udskifte dine nuværende lyskilder med de meget mere energivenlige LED lyskilder, kan du nu med ovenstående viden nemt finde de rigtige lyskilder som passer til dit behov.

Nedenstående online leverandør af LED pære og andet LED udstyr, har gode priser og høj service, og kan derfor varmt anbefales når der skal vælges LED lys til boligen.

Klik på banneret og du kommer direkte til online butikken for LED lys.

About the Author: byg-billigst.dk

Hos byg-billigst.dk arbejder vi på at finde spændende emner til gør det selv manden og boligen generelt. Byg-billigst.dk drives udelukkende af de reklame indtægter som siden generere når du klikker på et af vores links.

You might like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 + one =