Få gratis el i 10-15 år og spar mere end 150.000 kr.

Spar 150000 kr på el med et moderne solcelleanlæg

Gratis el i 10-15 år

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ikke desto mindre er det nu blevet muligt med statens nye afregningsmuligheder for el, produceret af solceller som du placerer på taget af din private bolig.

Staten har gjort det særligt gunstigt for private at etablerer et solcelleanlæg, og giver mulighed for 2 forskellige måder at afregne og angive forbruget på, nemlig virksomhedsmetoden eller den skematiske metode (metoderne beskrives i detaljer senere). Husk at disse ordninger kun gælder for anlæg op til 6.000kWh pr. år. og at anlægget skal være placeret på en privat ejendom, ellers anses det for reel virksomhed.

Et moderne solcelleanlæg har en dokumenteret levetid på 25 år, men forventes at kunne holde endnu længere, og selv om du skal ud og låne pengene til solcelleanlægget, kan du forvente en tilbagebetalingstid på ca. 7-10 år, og derefter kan du producerer gratis strøm til dig og din bolige indtil anlægget skal udskiftes.

Regner man med et forbrug på 6000kW/h pr. år og den nuværende elpris på ca. 2 kr. bliver dette til en besparelse på over 150.000 kr, hvilke i grunden er mindre end det faktiske beløb, da man må forvente at elprisen stiger yderligere de kommende år. Mange forventer en elpris om 20 år på ca. 5 kr. pr. kW/h.

Investeringen til solcelleanlægget.

Prisen på et typisk solcelleanlæg med enten monokrystaliske eller polykrystalinske solceller, koster i omegnen af 80-120.000 kr. alt efter hvilken løsninge der vælges, og det er naturligvis hurtigere at få besparelsen hjem, jo mindre investeringen er, så det kan godt betale sig at kigge på prisen når anlægget skal indkøbes, men husk at pris og kvalitet hænger sammen, så det er vigtigt at sammenligne priser på produkter af samme kvalitet og effektivitet.

Vi erfarer her hos Byg-billigst.dk, at et solcelleanlæg med polykrystalinske solceller, ikke bør koste mere end 120.000 kr, inkl. opsætning og idræftsætning samt nødvendige papirer til myndighederne. Der kan selvfølgelig være omstændigheder som gør at anlægget bliver dyrere end 120.000 kr.

Selv om du måske sidder og tænker, at du ikke lige har penge til en solcelleanlæg, kan du ved hjælp af beregningen nederst på siden se, at selv om du skal ud og låne pengene i banken, er et solcelleanlæg en meget gunstig forretning, og selv med et banklån, kan din investering på solcellerne være tjent hjem i løbet af 7-10 år.

Afregning i henhold til virksomhedsmetoden

Virksomhedsordningen er en ordning som anvender de normale skatteregler for virksomheder, men er oprettet for private ejere af solcelleanlæg af regeringen. Virksomhedsordningen kræver IKKE momsregistrering, men kræver at man udfylder den udvidede selvangivelse hos SKAT, da man skal angive forskellige ting, bl.a afskrivning af anlæggets værdi.

Netop denne afskrivning af anlæggets værdi, giver dig mulighed for allerede første år at afskrive dit solcelleanlæg med op til 25%, og trække dette fra på selvangivelse, og alt efter din trækprocent, giver det dig en stor besparelse på skatten allerede første år. Se afskrivningsbeløbene herunder på en solcelleanlæg til 130.000 kr.

År Anlæggets værdi Afskrivning 25 %

Besparelse i skat v. trækprocent på 37%

1 130.000 32.500 12.025 *
2 97.500 24.375 9.019 *
3 73.125 18.281 6.764 *
4 54.844 13.711 5.073 *
5 41.133 10.283 3.805 *

* Bemærk at besparelsen er større hvis jo højere  din trækprocent er, dvs. betaler du topskat, vil du spare mere end det angivne beløb pr. år.

BEMÆRK: Der har været sager oppe i offentligheden hvor A-kasser ikke vil betale dagpenge hvis man bliver arbejdsløs, og samtidig har solceller på taget og anvender virksomhedsordningen. dette er dog ikke korrekt hvis man læser SKAT's hjemmeside omkring VE-anlæg

Når du vælger at anvende virksomhedsordningen, skal du svare skat af alt den el du producerer, svarende til den pris du får pr. kWh hos elværket, som pt. ligger på 40-50 øre pr. kWh. Dvs. producerer du 5.500 KW timer/år skal du beskattes af 2.250kr. og med en trækprocent  på 37% bliver det 832 kr. (Afgifter tæller ikke med i dette regnskab)

Sidst men ikke mindst har du mulighed for, at få fradrag fra evt. renteudgifter der måtte være hvis anlægget finansieres over en årrække.

Opsummering: Virksomhedsordningen er måske den mest favorable metode at efregne sit solcelleanlæg efter, men også den mest komplicerede metode, og for nogen vil den måske kræve hjælp fra revisor, som selvfølgelig også skal have et honorar for dette. 

Afregning i henhold til skematiske ordning

En anden metode som regeringen har åbnet mulighed for når det gælder afregning af el fra solceller er det skematiske ordning, som trådte i kræft 1. januar 2011. Den skematiske ordning er mere simpel en virksomhedsordningen, og stiller dermed ikke lige så store krav til regnskabet og udfyldelsen af den årlige selvangivelse.

Med den skematiske ordning bliver man kun beskattet af de overskydende el man producerer pr. år, dvs. det forbrug du selv har og som trækkes fra på måleren indgår ikke i beregningen.

Ud over at det kun er den overskydende el som skal efregnes har man et bundfradrag på 7.000,- hvoraf du ikke skal betale skat, det vil sige at det næste vil være umuligt at komme til at betale skat, da man må forvente at anlægget er dimensioneret til at modsvare det gennemsnitlige forbrug der er for husstanden, da det er mest rentabelt.

Skulle du alligevel formå at producerer elektricitet for mere end 7.000 kr. vil du blive beskattet med 60% af det resterende beløb, men husk igen at vi her kun taler prisen du får fra elselskabet, som pt. udgør ca. 40-50 øre.

Beregningseksempler

Nedenstående regne eksempler forudsætter at alle pengene til anlægget lånes over 25 år, til en rente på 4%.

kW prisen er beregne til 2 kr/kWh med en årlig stigning på 4%.

Der regnes med en skatteprocent på 37% samet en afskrivning af anlægget på 25% (Virksomhedsordning)

Udregningerne tager højde for en forringelse af solcellernes effektivitet med 0,8% om året, som opstår i form slid og ælde på anlægget.

Eksempel på beregning af solcelleanlæg til 80.000 kr.

Få gratis el i minimum 15 år med et solcelleanlæg

Eksempel på beregning af solcelleanlæg til 100.000 kr.

Eksempel på beregning af solcelleanlæg til 130.000 kr.

Spar 150000 kr på el med et moderne solcelleanlæg

Beregningerne er vejledende og skal give en indikation af økonomien for et solcelleanlæg.

About the Author: byg-billigst.dk

Hos byg-billigst.dk arbejder vi på at finde spændende emner til gør det selv manden og boligen generelt. Byg-billigst.dk drives udelukkende af de reklame indtægter som siden generere når du klikker på et af vores links.

You might like

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

19 + twenty =